24 Mayıs 2013 Cuma

basketbol filesi tipleri


basketbol filesi tipleri
1.      öncelikle basketbol fileleri dünyayı güzelleştiren önemli bir ayrıntıdır. kimi zaman sadece tek pota bir çemberdeki rüzgarda fır fır oynayan bu bez parçasını dahi seyretmek muazzam bir keyif verebilmektedir.

bu basketbol denen sihirli oyunun üçlük ile beraber en nadide ve en leziz bileşenin temel amacı çemberden geçen topun geçişini belirgin kılmak ve rakip takımını "girmedi kardeşim" feryadına "hadi oradan" deme imkanı sağlamaktır.

ancak bu fileler standart değildir ve dünya üzerinde ebat, şekil ve bağlanma faktörlerince farklılıklar göstermektedir.

şimdi bunları bir inceleyelim:

1- demir file: efendim başlı başına bir efsane olan demir fileler sadece streetball'a özgüdür ve kendi içinde bez filelere göre gerek "fuş" basket ses efekt gerekse görsel açıdan çok çok farklıdır. bu fileye sahip potalarda oynamak bazı insanlara acayip ve sıra dışı gelebilmekle beraber esasen muazzam bir olaydır. en az rastlanan ve ana vatanı brooklyn sokakları olan demir fileler günümüzde itinayla korunmaktadır.

2- bol, uzun ve kalın fileler: sokak potalarında asla görülmeyecek bu tip fileler spesifik olarak abdi ipekçi arena'ya özgüdür. ip bağlantılarının kalınca yapılışı nedeniyle yayvan ve cool bir yapıya sahip bu fileler topun giriş anında fazla sıkışma yaşanmadığından optimum ses efektini sağlamamakla beraber deliksiz uzak mesafe şutlarında topun fileye filenin alt noktalarında temas etmesiyle beraber çok hoş bir ses verir, ve göz hoş gelen bir salınım yapar. benim favori filelerim arasında olmamakla beraber enteresan bir çeşittir. file ekolünde bu tipi abdi ipekçi bütünleşmesi ve dışarıda fazla görülmemesi nedeniyle "türk tipi" şeklinde adlandırmak mümkündür. ayrıca bu filelerin düğümleri belirgin derecede kalındır.
3- ince ve kısa fileler: şahsen en itici bulduğum file tipidir. gerek ses gerekse görüntü olarak izleyiciye fazla bir seçenek sunmaz. literatürde "yunan tipi" olarak da adlandıracağımız bu filelere genellikle yunan spor salonlarında özellikle de aek ve paok'un salonunda rastlanır. top girişten hemen sonra 1 saniyelik bir sıkışma yaşayıp hafif bir dairesel hareket gerçekleştirdikten sonra parkeye düşer. uzunluk olarak türk tipi filelerin yarısına anca varırlar.

4- ince fakat uzun fileler: en optimum ses tınısı yaratan ve en sık rastlanan file tipidir. belirgin bir ayırt edici özelliği yoktur. orta malıdır. her hangi bir spor mağazasından rahatlıkla temin edilebilir. sokak potalarında bunların kalitesiz modellerine rastlanır. nba fileleri bu filelerin kalite olanlarındandır.

5- renkli fileler: sadece turnuvalara özgü sokak potalarında rastlanır. filenin alt kısmına doğru ipler (genellikle) hafif parlak bir yeşilimsi renk alır. ince tip ve orta uzunlukta olurlar.

evet genel anlamda fileleri bu 5 kategori altında inceledik. zilde çalmak üzere zaten...

ayrıca (bkz: basket filesi beğenisinden karakter tahlili yapmak)
aveatracker
ftwsuff

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder